SPORTS AND TECHNOLOGY

Behalve een sterke sportreputatie heeft Brabant ook een naam hoog te houden als het gaat om innovatie. De combinatie tussen die twee, vervat in het Cluster Sports & Technology, is dan ook een belangrijke pijler van BrabantSport. Met slimme innovaties maken we de samenleving vitaler en tillen we de topsport naar een nóg hoger niveau.

In het Cluster Sports & Technology bundelen sport, bedrijven, SportFieldLabs, kennisinstellingen en de overheid hun krachten om met slimme innovaties het beste uit zichzelf te halen, voor performance en vitaliteit: innovaties die helpen de samenleving vitaler te maken én die topsportprestaties helpen verbeteren.

KINDEREN IN BEWEGING:
DE WANDERWATCH

In het Vitality Living Lab project worden kansrijke ideeën begeleid naar concreet succes. Een voorbeeld daarvan is de Wanderwatch. Dit is een interactieve smartwatch met spelletjes voor kinderen, met als doel kinderen meer buiten te laten spelen. Behalve interactieve spellen maakt deze smartwatch buitenspelen ook veiliger: met het horloge kunnen ouders en kinderen communiceren in tekst, gesproken berichten en tekeningetjes.

De WanderWatch heeft GPS-tracking, een ingebouwde camera en een SOS-knop voor noodgevallen.

VITALITY LIVING LAB

Cluster Sports and Technology draagt met slimme innovaties ook bij aan een gezonde en vitale samenleving. Bijvoorbeeld door van de openbare ruimte een slimme ruimte te maken, die mensen uitnodigt tot (meer) sporten en bewegen. In 2018 startte het Stimulus project ‘Vitality Living Lab’ om meer van zulke innovaties mogelijk te maken. In dit project hebben zestien Brabantse organisaties de handen ineengeslagen. De komende vier jaar zetten zij hun kennis van high tech, sport en vitaliteit in om een gezonde en actieve leefstijl te bevorderen. Het concrete doel: de Brabantse burger in beweging brengen, de ontwikkeling van vijftig nieuwe producten met een potentieel van minimaal 17 miljoen euro en een werkgelegenheidsgroei van 85 fte in Brabant.

INNO4SPORTS

In dit project werken verschillende clusters in Europa samen op het gebied van innovaties voor sport en vitaliteit. Elk cluster gaat daarbij uit van zijn eigen excellenties en ambities. Ze kijken daarbij over de nationale grenzen en delen hun expertise en best practices. Daarmee versterken ze Europese samenwerking op het gebied van innovatie voor sport en vitaliteit en brengen ze nieuwe innovatieprojecten tot stand.

NANO4SPORTS

Nano4Sports is een internationaal samenwerkingsproject tussen Nederland en België, dat staat voor sensortechnologie op nanotechnologieniveau. Deze technologie helpt coaches, topsporters en amateursporters om de belasting te monitoren, de sportprestaties te verbeteren en blessurerisico’s te verkleinen. De draagbare sensoren geven de sporter feedback over de houding, hartslag, spierinspanningen of stressniveau. In Nano4Sports komt de expertise van innovatieve toppartners in de Brainportregio samen met toepassingen in marathon, voetbal en andere sporten.