TALENT­ONTWIKKELING

Brabant barst van het talent. Zij vormen de kweekvijver voor onze sportieve ambities. Voor deze talenten beschikken we over een prachtige opleidingsinfrastructuur. BrabantSport zet haar netwerk in om de toppers in spé nog beter te begeleiden. Voor, tijdens en ook na hun carrière.

Het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) Zuid is een van de vijf landelijke opleidingscentra van NOC*NSF die topsport, onderwijs en huisvesting combineren. CTO Zuid is de kraamkamer van de Brabantse topsport. Talenten en topsporters worden hier ondersteund door een high performance team dat bestaat uit experts op het gebied van strength & conditioning, prestatiegedrag, medisch en paramedisch, topsportleeftstijl-coaching, voeding en anti-doping. De gearriveerde topsporters zitten in fulltime topsportprogramma’s in Eindhoven en Den Bosch. Jongere talenten krijgen deze begeleiding via de instroomprogramma´s op verschillende plaatsen in Brabant.

OP WELKE SPORTEN
ZETTEN WE IN?

CTO Zuid is te vinden in ’s-Hertogenbosch waar dames en heren turntalenten en trampolinespringers worden klaargestoomd voor de top. Daarnaast ook in Eindhoven, waar de volgende disciplines zijn gehuisvest: zwemmen, schoonspringen, waterpolo, autosport, damesvoetbal, judo en poolbiljart. Via de regionale instroomprogramma’s, die over de hele provincie Brabant zijn verspreid, worden talenten klaargestoomd voor het grote werk in de volgende sporten: schaatsen, kunstrijden, atletiek, judo, roeien, triatlon, handboogschieten, badminton, boksen, handbal, rugby dames en korfbal.

NETWERK

BrabantSport zet haar netwerk en expertise in om deze talentontwikkeling optimaal te ondersteunen. In 2018 hebben we mooie praktische verbindingen met onze bedrijfspartners tot stand weten te brengen. Zo verzorgt beveiligingsbedrijf en partner Vigilantis Security nu de nachtbeveiliging op de sportcampus, waar de talenten verblijven. Xcent omarmt een talentenpool financieel. M-line, het bedrijf dat weet hoe belangrijk slaap voor jonge topsporters is, heeft om niet matrassen geleverd aan ons CTO. Ook mooi: vervoersbedrijf Arriva heeft het vervoer van jonge sporters van en naar hun sportlocatie op zich genomen.

“Het CTO geeft mij de ultieme gelegenheid om op de sportcampus te wonen; zo hoef ik nu niet meer elke dag 1,5 uur te reizen naar huis, school of trainingen en kan ik mijn rust optimaal pakken.”

Topzwemster Nienke Jonk (16 jaar) - Uit Hoogerheide

I2 PLATFORM

Naast pure talentontwikkeling kijken we ook naar de ontwikkeling van talenten buiten de sport. BrabantSport speelt hierin een verbindende rol. Zo hebben wij gewerkt aan het I2 platform, dat in 2018 achter de schermen vorm gekregen heeft en in mei 2019 gelanceerd wordt. In deze netwerkorganisatie komen topsportvriendelijke onderwijsinstellingen, van LOOT-scholen tot universiteiten, de sport en het bedrijfsleven samen.

OPTIMALE ONTWIKKELING

Kennis en innovatie zijn belangrijk voor de optimale ontwikkeling van talent. We hebben High Performance Innosportlabs voor turnen, zwemmen én urban sports. BrabantSport verbindt deze kennispartners, in 2018 zijn de contacten geïntensiveerd. Iedere tak van sport vereist zo zijn skills, hoe herken je die eigenschappen bij kinderen en jongeren? En als je dat talent hebt ontdekt, hoe ontwikkel je dat dan zo optimaal mogelijk?


Hierin is nog een wereld te winnen, er is veel potentieel talent in Brabant. Samen kijken we hoe we op een slimme manier het verschil kunnen blijven maken. Zo zorgen we ervoor dat we ook na de Spelen van 2020 veel Brabantse medailles mogen verwelkomen.